BAŞKAN SAVAŞ GÜNDEMİN NABZINI CTT HABER’DE TUTTU - Reyhanli Gizem Gazetesi - Reyhanlının Bağımsız Siyasi Gazetesi Haberin Adersi- Güncel Haber Sitesi Reyhanlı'nın KalbiReyhanli Gizem Gazetesi – Reyhanlının Bağımsız Siyasi Gazetesi Haberin Adersi- Güncel Haber Sitesi Reyhanlı'nın Kalbi

18 Nisan 2024 - 18:35

BAŞKAN SAVAŞ GÜNDEMİN NABZINI CTT HABER’DE TUTTU

BAŞKAN SAVAŞ GÜNDEMİN NABZINI CTT HABER’DE TUTTU
Son Güncelleme :

05 Kasım 2019 - 9:15

Bu Haber 6 kez okunmuştur.
reklam

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 31 Ekim Perşembe günü CTT Haber’in canlı yayın konuğu oldu.
Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, merak edilen konulara da açıklık getirdi. Cumhuriyetin fazileti ve erdemlerine inanan herkesin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başlayan Başkan Savaş, sınırda yürütülen operasyon ve Hatay’ın durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
PROGRAMDA BARIŞ PINARI HAREKÂTI KONUŞULDU
Suriye’de devam eden savaştan en çok etkilenen ikinci ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Başkan Savaş, “Suriye’nin toprak bütünlüğüne ihtiyacımız var. Keşke ilk teması Suriye’nin kendisi ile yapsaydık. Bu gerçekleşseydi Hatay, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi illerimiz büyük sıkıntı yaşamazdı. Barış Pınarı Harekâtı’nı milli mesele açısından doğru bir harekât ancak geç kalındığını düşünüyorum. Egemen güçlerin yaptığı planları sekteye uğrattığımızı düşünüyorum” dedi.
Başkan Savaş, Amerika Temsilciler Meclisi’nin Türkiye aleyhine aldığı kararları da değerlendirdi. Amerika’nın aldığı kararlar sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştireceği ziyaret hakkında da görüşlerini açıklayan Başkan Savaş, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı ile yapacağı görüşme hepimizi yakından ilgilendiriyor. Cumhurbaşkanımızın orada alacağı karalar tıpkı Lozan’da olduğu gibi devletimizi düşünerek birlikte alınan ortak kararlar olması gerekir” dedi.
“HER 3 GENCİMİZDEN 1’i İŞSİZ”
Suriye’de devam eden savaşın Hatay’a yansıması konusunda da görüş bildiren Başkan Savaş, “Şu anda şehrimizde yaşayan toplam nüfusun yüzde 30’unu Suriyeliler oluşturuyor. En çok Suriyeliyi misafir eden illerden bir tanesiyiz. Bununla beraber ticari ve ekonomik anlamda önemli kayıplar yaşadık. Aynı zamanda sosyal yaşam noktasında da etkilendik. Her 3 gencimizden 1’i işsiz. Ancak buna rağmen şehrimizde herhangi bir kaotik ortam yaşanmadı” dedi.
Büyükşehir belediye başkanlığı görevinin ilk beş yılını değerlendiren Başkan Savaş, “İlk dönemimde 4 bin 900 oy farkla seçildim. Mecliste çoğunluk iktidar partisinde olduğu için 5 yıl boyunca bunun sıkıntısını yaşadım. Ancak kimin bize oy verip vermediğine bakmadan hizmete ettik. Bunun da karşılığını bu seçimde 110 bin oy farkla seçilerek gördük” ifadelerini kullandı.
“AMACIMIZ HATAY’DAKİ TURİZM VE TİCARET AĞINI GELİŞTİRMEK”
2021 yılında ‘Botanik Bahçesi’ temasıyla Hatay’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan EXPO ile ilgili görüşlerini paylaşan Başkan Savaş, “Biz savaşın gölgesinde huzurlu bir şekilde bugünlere geldik. Geldiğimiz noktada hem ülkemizde hem de ilimizde ekonomik sığlaşma var. Bu sığlaşmayı en çok hisseden illerden biriyiz. Savaş başladığında 4. teşvik bölgesini hak eden bir ildik ve 2016 yılı verilerine göre kişi başına 7 bin 637 dolar gelir düşüyordu. 2017 yılında ise 6 bin 100 dolar seviyesine düşmüştü. Şu anda Hatay 5. teşvik bölgesinden yararlanacak nitelikte bir şehir. Bu durumun mücadelesini verdik ama kazanamadık. Teşvik bölgemizin değiştirilmesi, Hatay’ın kalkınmada öncelikli illerden biri ilan edilmesi ve yeni yatırımlar yapılması gerekiyor. Hükümet tarafından yürütülen ve bizim de istediğimiz bir ‘Amanos Tüneli Projesi’ var. Hatay’ın ticaret merkezi ilan edilmesi ve serbest bölge olması gerekir. 2017 yılının Ocak ayında EXPO 2021’i aldık. Bundan 9 ay sonra Hatay’ı UNESCO’ya Gastronomi şehri ilan ettirdik ve 6 ay önce de UNESCO’nun ‘Öğrenen Şehirler Ağına’ katıldık. Sayın Valimiz ile bir protokol imzaladık. Arsuz’dan Lübnan- Beyrut, Kıbrıs – Gazimağusa ve Mersin olmak üzere 3 nokta için deniz seferlerine başlayacağız. Hatay’ın yeni bir kalkınma planına ihtiyacı vardı. Amacımız Hatay’daki turizm ve ticaret ağını geliştirmek” dedi.
“HATAY’DAKİ KIRSAL BÖLGELERİ KALKINDIRMAK İÇİN BİR MODELİMİZ VAR”
Hatay’da gerçekleştirilecek olan yeni kalkınma modeli ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Hatay’ın kırsal nüfusu %50,5, Türkiye’de ise bu oran %24,5. Kırsal bölgeleri kalkındırmak için bir model çalışmamız var. Hatay’daki toprak yapısını incelettik. Çiçekçilik, fidancılık ve tıbbi aromatik bitkiler konusunda çok büyük bir potansiyel var. Dünyada çiçekçilik konusunda 70 Milyar avroluk bir pay var bu payın %70’ini Fransa, İtalya, İspanya ve Hollanda alıyor. Hatay’ın da bu konuda iyi bir potansiyeli var. Bütün bunları biz ilçe ilçe kooperatifler altında toplayarak, büyük bir marketler zincirine dönüştüreceğiz. Çiçekçilik, fidancılık ve tıbbı aromatik bitkilerin markalaşması, coğrafik işaretleme alınması ve paketleme ile dışarı pazarlanması için alt yapı oluşturarak kırsal kesimi kalkındırmaya çalışıyoruz. Bunu başarabilirsek Türkiye’de bir ilk olacak ve yerel kalkınmada Hatay öncülük yapacak. Bu model için 3 yıldır çalışıyoruz. Tüm bunları birleştirip Hatay’ın kalkınma modelini oluşturursak, Türkiye’nin birçok ilinde nu kalkınma modeli ile insanlar kendi kırsal bölgelerine katkı sağlayacaktır” açıklamalarında bulundu.
“BİZ ŞEHRİMİZİ SEVİYORUZ”
Hatay’ın Gastronomi Kenti unvanını alma süreci başta olmak üzere kente dair projeleri hakkındaki düşüncelerini izleyicilerle paylaşan Başkan Savaş, “Kentimizin geçmiş zamanlarda medeniyetlere ev sahipliği yapmasının vermiş olduğu birikim ve değerleri günümüze entegre ederek kullanıyoruz. Bunların yanı sıra bilim, teknolojide dünyaya entegre olmaya yönelik hamleler yapıyoruz. Tarihimiz, kültürümüz, medeniyet birikimimiz var. Kentimizde 600’den fazla yemek çeşidi bulunuyor. Uluslararası arenada mutfağımızı kabul ettirmek için 7 yıl mücadele ettik. İnsanlar artık yemek yemek için bile kentimize gelebiliyor. Bizim kendi en iyilerimizi ortaya çıkaracak hareketler yapmamız lazım. Biz şehrimizi seviyoruz. Şehrimizi ne kadar hızlı kalkındırırsak o kadar iyi. Gastronomi, EXPO, öğrenen şehirler ağı ve HADO olmak üzere tüm projelerimizin amacı kentimizin çıtasını yükseltmek” dedi.
Hatay’ın zengin bitki çeşitliliği, yemek kültürü ve daha birçok değerini 2021 yılında yapılması planlanan EXPO platformunda tanıtacaklarını dile getiren Savaş, “EXPO’da, fidancılık yapacağız, mutfak kültürümüzü sergileyeceğiz, sera yapıp doğal ürünler üreteceğiz ve en çok da kentimizde bulduğumuz tarihi eserleri sergileyeceğiz. Tarihi eserleri EXPO alanımızda yapacağımız büyük bir Arkeopark’ta meraklılarına sunacağız. Öte yandan tarihsel boyutu, kültürel faaliyetleri, eğlence, görsellik ve botanik içeriğiyle sadece 6 ay değil devamlılığı olan bir fuar alanı olacak” açıklamalarında bulundu.
HATAY’DA SPOR MASAYA YATIRILDI
Lütfü Savaş, kentin sportif başarılarını da konuk olduğu CTT Haber izleyicilerine anlatarak, sporun ve sporcunun daima destekçisi olduğunun altını çizdi.
Sporun toplumu bütünleştirdiğini ve beraberlik duygusunun güçlendirdiğini dile getirerek, kadın basketbol takımından, Hatayspor’a, voleybol takımından bireysel sporlar olmak üzere birçok dalda başarı elde ettiklerini belirtti. Onlarca dalda gençleri ve çocukları spora teşvik etmek amacıyla HBB Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi’ni inşa ettiklerini dile getiren Savaş, Hatay’ın sağlıklı yarınlarını planlayarak sosyalleşmeye de katkı sunduklarını belirtti. Öte yandan Türk kültürünün 5000 yıllık öz sporu olan aba güreşinin dünya şampiyonalarına ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.