Probiyotikler ve Prebiyotikler - Reyhanli Gizem Gazetesi - Reyhanlının Bağımsız Siyasi Gazetesi Haberin Adersi- Güncel Haber Sitesi Reyhanlı'nın KalbiReyhanli Gizem Gazetesi – Reyhanlının Bağımsız Siyasi Gazetesi Haberin Adersi- Güncel Haber Sitesi Reyhanlı'nın Kalbi

29 Mart 2024 - 09:50

Probiyotikler ve Prebiyotikler

Probiyotikler ve Prebiyotikler
Son Güncelleme :

18 Haziran 2020 - 19:44

Bu Haber 60 kez okunmuştur.
reklam

Diyetisyen Hazal Falay, Hastalıkların tedavi yöntemleri ve ilaçlarla ilgili yapılan araştırmalar sonucunda öğrendiğimiz bir gerçek var; iyileşmek için kullandığımız ilaçların da vücudumuza zararı var. Yapmamız gereken ise hastalıkları önleyerek sağlıklı kalmak.
Bağırsaklarımız popüler adıyla ikinci beynimiz sadece sindirim sistemini düzenlemekle kalmaz duygusal tepkilerimizi oluşturmaya kadar birçok görev üstlenir. Bağırsaklarımızı bizim için bu kadar önemli kılan şey bağırsak mikrobiyotasıdır. Vücudumuzu paylaştığımız mikroorganizmaların oluşturduğu topluluğun tümüne mikrobiyota adı verilir. İnsan mikrobiyotası tüm vücuda yayılmış haldedir. Bağırsak mikrobiyotası geniş yüzeyiyle, mikroorganizmalar için zengin besin maddeleri içermesiyle ve yaklaşık 2 kilo ağrılığıyla bir organ kabul edilmektedir. Bağırsaklarımızın düzenli çalışabilmesi için iki önemli unsur vardır; probiyotikler ve prebiyotikler.
Probiyotikler bağırsaklardaki mikroflorayı yararlı bakteriler lehine geliştiren mikroorganizmalardır. Etki mekanizmaları hala anlaşılamamakla birlikte başlıca görevleri şunlardır:
Bağışıklık sistemini güçlendirmek
Bağırsaktaki zararlı bakterileri yok etmek
Besinlerin sindirimini kolaylaştırmak
K ve B grubu vitaminlerinin sentezlemek
İshali ve kabızlığı tedavi etmek
Kanseri önlemek
İdrar yolu iltihabını önlemek
Zararlı maddelerin kan dolaşımına geçmesini engellemek
Laktoz intoleransının etkilerini hafifletmek
Yaşlanmayı geciktirmek
Depresyon belirtilerini hafifletmek
Mineral emilimine katkı sağlamak
Probiyotik takviyeleri yerine probiyotik içeren gıdaları tüketin!
Probiyotik gıdalar
Yoğurt
Geleneksel ayran
Kefir
Turşu
Salamura zeytin
Peynir
Boza
Şalgam suyu
Tarhana
Kombucha çayı
Fermente ürünler
Pişirme ve pastörizasyon işlemleri canlı kültürleri etkisiz hale getirerek probiyotik etkisini yok eder. Bira, şarap, çikolata, soya sosu gibi yiyecekler bu işlemlerden geçtikleri için probiyotik değildir.
Pastörize süt ürünleri probiyotik değildir!
Prebiyotikler, probiyetiklere besin sağlar. İnsanların sindiremeyeceği karbonhidrat türlerinden (çoğunlukla lif) oluştukları için sindirim sistemi organlarını sindirilmeden geçerek ince bağırsaktaki yararlı bakterilere besin olurlar.
Her lifli gıda prebiyotik değildir. Bir gıdanın prebiyotik olarak kabul edilmesi için probiyotik bakterilerin sağlığı üzerine olumlu etki etmesi gerekir.
Prebiyotik gıdalar
Fasulye, bezelye, mercimek, nohut gibi kuru baklagiller
Tam buğday, yulaf, çavdar, arpa, kara buğday gibi tam tahıllı ürünler
Ceviz, badem, fındık, keten tohumu gibi yağlı tohumlar
Pırasa, yer elması, bamya, kuşkonmaz, enginar, kereviz, domates, soğan, sarımsak, patlıcan, hindiba, kuşkonmaz, hardal bitkisi gibi sebzeler
Zeytin, muz, üzüm, çilek, elma, zeytin gibi meyveler.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.