BAŞKAN SAVAŞ DUYGU ÇALI’NIN SUNDUĞU “GÜNCE” ADLI PROGRAMIN CANLI YAYIN KONUĞU OLDU - Reyhanli Gizem Gazetesi - Reyhanlının Bağımsız Siyasi Gazetesi Haberin Adersi- Güncel Haber Sitesi Reyhanlı'nın KalbiReyhanli Gizem Gazetesi – Reyhanlının Bağımsız Siyasi Gazetesi Haberin Adersi- Güncel Haber Sitesi Reyhanlı'nın Kalbi

29 Mart 2024 - 08:12

BAŞKAN SAVAŞ DUYGU ÇALI’NIN SUNDUĞU “GÜNCE” ADLI PROGRAMIN CANLI YAYIN KONUĞU OLDU

BAŞKAN SAVAŞ DUYGU ÇALI’NIN SUNDUĞU “GÜNCE” ADLI PROGRAMIN CANLI YAYIN KONUĞU OLDU
Son Güncelleme :

11 Ağustos 2017 - 9:03

Bu Haber 6 kez okunmuştur.
reklam

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 8 Ağustos Salı günü saat 19.00’da Kanal B’de yayınlanan ve Duygu Çalı’nın sunduğu Günce adlı programın canlı yayın konuğu oldu.
BAŞKAN SAVAŞ SURİYE’DE VE ORTADOĞU’DAKİ SAVAŞI’IN HATAY’DA OLUŞTURDUĞU EKONOMİK SIKINTILARI ANLATTI
Suriye’de yaşanan savaşın Hatay’ın sosyo ekonomisini ciddi anlamda etkilediğini dile getiren Başkan Savaş,” Yaklaşık 6 yıldır Suriyeliler ile iç içe yaşamak zorunda kalan bir şehiriz. Ve hemen bitişiğimizde de yangın yeri var. Kardeş kardeşi öldürüyor ve dışarıdan birçok ülke bunun içine karışmış. Suriyelilerin ilk buldukları yer de Hatay kapısı. Ve yaklaşık 500 binin üzerinde Suriyeli ile yaşama durumundayız. Onlar bizim misafirimizdir. Başımızın üzerinde yerleri var. Fakat şu var ki gittikçe sığlaşan ekonomi ile karşı karşıyayız. Belediyeler olarak, iş-kur olarak 3 kişilik var olan soframızla dördüncü kişiye bakmakla yükümlü olduk. Çünkü yaklaşık dörtte biri misafirden oluşan bir nüfusa sahibiz. Belediyenin İller Bankası’ndan ve vergilerden almış oldukları para miktarı 1 milyon 555 bin kişiye göre. Ama biz belediye olarak 2 milyonun üzerindeki insanlara göre hizmet veriyoruz. Yani 3 kişiye vereceğiniz hizmeti 4 kişiye vermiş oluyoruz. Böylece ekonomik olarak zorlanıyorsunuz bununla birlikte altyapı, kanalizasyon, yağmursuyu, ,isale hatları, arıtma tesisleri, çöp toplama, yollar ve yeni sosyal tesislerin yapılmasını 2 milyon üzerindeki insanlara göre yaptığınız için bu da belediyemizi gerçekten çok yıprattı. Gelen misafirlerimizin genç nüfusu bizim iş kollarımızda çalıştığı için bizim gençlerimiz işsiz kaldı. 2-3 aile bir evde yaşayan Suriyeliler daha fazla paraya ev tutabildikleri için bizim çocuklarımız da ev tutup da yaşayamaz oldu. Boşanmalar da arttı. Suriyeliler vergi vermeden esnaflık yapıyorlar. Tüm bunlar Hatay’daki ekonomiyi sığlaştırdı. Ve lojistik, tarım ve turistik sektörü olsun 13-14 ülkeye olan ihracatımızı yapamaz duruma geldik. Çünkü sınırlar kapalı ve sadece gıda sektörünün geçişine izin verebiliyorlar. Tüm bunlarla birlikte Hatay gerçekten de gittikçe sığlaşan bir ekonomik yapıyla karşı karşıya kaldı. Ve savaş sonrası Ortadoğu’daki yatırımların yapılması gerekiyor. Altyapı gerekse üstyapıda yatırımların yapılması ve Hatay’ın ayakta kalması lazım. Hatay’ın ayakta kalabilmesi için de devletimizden destek istiyoruz. 2011 yılına kadar Türkiye’de dört ayrı kategoride iller sıralanmıştı. En gelişmişler birinci sıradaydı en az gelişmişler ise dördüncü sıradaydı. Ve devletimiz dördüncü ve üçüncü sıradaki illere daha fazla vergi muafiyeti ve katkı yaparak iş yerlerinin açılması, fabrikaların açılmasına katkı sağlıyordu. 2012 yılı Haziran ayı itibariyle bu teşvik kapsamındaki bölgeler 6 bölgeye ayrıldı. Biz dördüncü bölgede kaldık. Ve o zaman bizim gelirimiz kişi başına 7 bin 63 dolardı. Ama şimdi gelmiş olduğumuz noktada 6 bin 122 dolara düştü. 4’üncü bölgede teşvik ortalamasında kişi başına düşen gelir ortalaması 8 bin 409 dolar. Biz 6 bin 122 dolara düşmüş durumdayız. Yani 4’üncü bölgenin ortalamasına göre arada uçurum var. Şuanda 5’inci bölgedeki teşvik bölgelerinde ise 7 bin 165 dolar bizimki ise 6 bin 122 dolar “ dedi.
“BU KRİTİK GÜNLERDE DEVLETİMİZİN HATAY’A DESTEK VERMESİNİ BEKLİYORUZ”
Başlatılan imza kampanyası hakkında bilgi veren Başkan Savaş,” Hatay’da 8 gündür kampanya başlattık. 300 bin imzayı bulmuş durumdayız. Ve kampanyada 500 bin hedef koymuştuk. İnşallah en kısa zamanda 500 bini bulacağız ve Ankara’daki devlet büyüklerimizin kapısını çalacağız. Sayın cumhurbaşkanı, başbakanımız ve ekonomi bakanımızın kapılarını aşındıracağız. Ve gerçekten de Hatay’ın hakkı olan 5’inci teşvik bölgesinin Hatay’a alınmasını onlardan isteyeceğiz. Biz fitne ve zekât istemiyoruz. Hatay’ın gelmiş olduğu bu durumdan nasıl kurtarılması gerekiyorsa ona göre adımlar atacağız. Osmaniye ve Kahramanmaraş bizden çok geriydi. Şuanda bizle başa baş durumdalar. Bizim Hatay’daki ticaret hacmimiz 2011 yılında 6 buçuk milyar dolardı. Şuanda 4,3 milyar dolar. Beş buçuk yıl içerisindeki 2,2 milyar dolar kaybımız var. Bizim son bir yılda Osmaniye’ye giden müessese büyük fabrika sayımız 7 ve bu 7 fabrikada 5 bin insan çalışıyor. Biz tabi ki Kahramanmaraş ve Osmaniye’nin yatırım ve teşvik almalarını, işsizliği bitirmelerini istiyoruz. Ama bizim de buna çok ihtiyacımız var. Daha önce Hatay tek başına bir devletti. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir serhat ili olmayı tercih etti. Bizim atalarımız oy birliği ile Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili olmayı kabul etti biz de bundan onur duyuyoruz. Bu kritik günlerde devletimizin Hatay’a destek vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“BİZ HEM CAZİBE MERKEZİ KONUMUNDA HEM DE 5’İNCİ TEŞVİK BÖLGESİNDE OLMAK İSTİYORUZ”
İmza kampanyanın Hatay halkına olan yararlarından bahseden Başkan Savaş,” Ortalama yılda Hatay’a 10 milyar yatırım gelecek. Yaklaşık 10-12 bin çocuğumuza ve gençlerimize iş imkânı sağlanmış olacak. Ve her eve en az %20 daha fazla para girmiş olacak. Biz şuanda kişi başına olan gelirde 6 bin 122 dolara düşmüşüz. Daha önce 7 bin 637 Dolarken 6 bin dolardan 122 dolara düşmüşüz. Bunun dışında hükümetimiz 23 tane cazibe merkezleri açıkladı. Ve bu cazibe merkezlere baktığınız zaman Hatay 2011 yılında sosyo ekonomik gelişmişlik durumuna göre 46’ıncı sırada. Ama şimdi 58’inci sıraya düşmüşüz. Ve bazı iller sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyi bizden daha yukarıda olmasına rağmen Malatya, Erzincan, Erzurum ve Ardahan gibi illerimiz cazibe illeri olarak algılanmışlar. Biz hem cazibe merkezi konumunda hem de 5’inci teşvik bölgesinde olmak istiyoruz. Hakkımız olanı Hatay’a versinler. Bundan sonra da Hatay’da yatırımlar yapılsın. Ve gençlerimiz işsizlik konusunda her yıl %2 daha az işsizliğe sahip olsunlar. Hatay’da resmi rakamlara göre %17,70 oranında işsizlik oranı var. Ama gençler arasında bu %35’e kadar çıkabiliyor. Biz Hatay’daki bu yatırımların artmasını istiyoruz. Sığlaşan ekonomik durumun yukarılara çıkabilmesi için devletimizin sıcak ellerini omuzumuzda hissetmek istiyoruz” sözlerinin altını çizdi.
“5’İNCİ TEŞVİK BÖLGESİNİ ANKARA’DAKİ YETKİLİLERİMİZ BİZE VERİRSE HATAY’DA YATIRIMLAR HIZLANACAK VE HATAY DAHA POZİTİF BİR ŞEKİLDE DÜNYAYA BAKACAK”
Sivil toplum örgütleri, muhtarlarımız, siyasi partilerimiz, milletvekillerimiz ve belediye başkanlarından da destek aldıklarının altını çizen Başkan Savaş,” Yaklaşık bir haftaya kadar 500 bin imzayı bulacağımızı düşünüyorum. Çünkü Hatay halkı gerçekten de bu işe susamış ve gittikçe sığlaşan turizm sektöründeki 365 bin olan sayımız 150 bine düşmüş durumda. Bizim yaklaşık 12 bin civarında tırımız vardı şuanda 2500 veya 3000 civarını düşmüş durumda. 5’inci teşvik bölgesini Ankara’daki yetkililerimiz bize verirse Hatay’da yatırımlar hızlanacak ve Hatay daha pozitif bir şekilde dünyaya bakacak. Hatay şuanda mutluluk indeksinde ortalardaydı. Şuanda ise mutluluk sıralarında 76’ncı sırada. Yani sondan beşinciyiz. Biz Hatay halkı olarak daha pozitif düşünmek ve gülümsemek istiyoruz” dedi.
HATAY’DAKİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİMİZİ DÜNYA PİYASASINA SUNMAK İSTİYORUZ”
2021 yılında Hatay’ın vizyonunu ciddi anlamda değiştirecek dev proje hakkında bilgi veren Başkan Savaş,” EXPO 2021 uzun zaman gibi görünse de bizim bu işi alalı 8 ay olmuş. Yani geçen yıl Haziran ayında başvurumuzu yaptık. Eylül ayında ise ilk savunmamızı vermiştik. Bu yılın ocak ayında Duesseldorf’ta ikinci savunmamızdan sonra Hatay Avusturalya ve Çin ile yarışıyordu. Ve biz bu kadar sıkıntılı günler içerisindeyken Hatay’a EXPO’yu aldık. Nisan ayı içerisinde EXPO Başkanı, genel sekreteri ve iki yönetim kurulu üyesi bize geldi. Ve bu yönetim kuruluna EXPO’nun Hatay’da yapılabilecek olan yerlerini gezdirdik. İnşallah Eylül ayı içerisinde yerler de belli olacak. Şuanda biz orada neler yapacağımıza çalışıyoruz. Medeniyetler Bahçesi adı altında EXPO’yu kazandık. Hatay farklı etnik kökenlerin bir arada yaşadığı çok özel bir şehir. Çok renkli bir tabloya sahip bir şehiriz. Biz bu rengimizi EXPO’da da göstermek istiyoruz. Biz Müslüman ülke olarak Kur’an-ı Kerim’i biliyoruz. Ama hem Tevrat’ta hem de İncil’de özellikle Antakya’yı tasvir eden ayetler var. Yüksek bir yerden baktığınızda bütün kutsal kitapların ayetlerini göstereceğiz. Bununla beraber Hatay’ın çok önemli bir botanik coğrafyası var. Yaklaşık 3000-3500 biyo çeşitliliğe sahip bitki örtümüz var. 2000’in üzerinde çiçeğimiz var. 850 civarında da tıbbı aromatik bitkimiz var. Bu zenginliğimizi de marka haline getirmek istiyoruz. Fransa’da bizle aynı hacme sahip aromatik bitkilerini etiketleyip marka haline getirdiği için oldukça güzel para kazanabiliyor. Biz Hatay’daki tıbbı ve aromatik bitkilerimizi dünya piyasasına sunmak istiyoruz. Ayrıca tarih, kültür, medeniyet birikimimizi insanlarla paylaşarak eğlence ve kültür faaliyetleri yapıp EXPO alanını sadece 6 ay kullanılıp atılacak bir alan değil 6 ay sonrasında da bütün bu alanlarda faaliyet gösterecek önemli bir organizasyonun merkezi olmasını istiyoruz” dedi.
“EXPO 2021 SAYESİNDE ORTADOĞU’DAKİ KAN VE GÖZYAŞI DİNSİN HEM DE HERKESE MORAL VE MOTİVASYON GELSİN”
Hatay’ın Akdeniz ve Ortadoğu’ya açılan önemli bir kapı görevi gördüğünü ifade eden Başkan Savaş,” Hatay tam sınırda olan bir şehir. Hem Akdeniz’e hem de Ortadoğu’ açılan bir kapı görevinde. EXPO 2021 sayesinde Ortadoğu’daki bu kan ve gözyaşı dinsin hem de herkese moral ve motivasyon gelsin. Sadece Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis ve Hatay değil diğer iller de yaşayan insanlar da bu güzel organizasyondan da nasiplensin. EXPO 2021 ile Hem Hatay hem de Türkiye kazansın. Biz iki yıl önce dünyada enlerin oluşturduğu gelişmiş ülkeler arasına girdik. Gelişmiş olan Toronto, New York, Paris’in akıllı şehirler birliği var. Biz de onlara girdik. Son sıralarda girdiğimizin farkındayız ama bizde kendi komşu büyükşehirler ile yarışmak istemiyor dünya ile yarışan bir şehir olmak istiyoruz. Çünkü medeniyet ve tarih birikimi üst seviyede olan bir şehrin kümede kalma savaşı vermesi değil birinci süper ligde oynayacak bir şekilde dizayn edilmesini istiyoruz. Bu yüzden EXPO’yu aldık. UNESCO’nun gastronomi şehirlerinden biri olmak istiyoruz. Başvurumuzu gerçekleştirdik. İnşallah Eylül ayında belli olacak” dedi.
“ÇETİN YOLLARI AŞMAMIZ İÇİN HATAY’IN MÜCADELE GÜCÜ VAR”
Hatay’ın altyapı eksikliğinin giderilmesi için yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini ifade eden Başkan Savaş,” Hatay’daki altyapı çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. 8 tane arıtma tesisi yaptık ve her ilçemizde yağmursuyu, kanalizasyon, içme suyu şebekeleri ve isale hatları yapıyoruz. Asi Nehri için de çalışıyoruz. Ulaşımın iki yıldır master planını yapıyoruz. Yani Hatay’ı bir damat ve gelinlik edası ile 2021’a hazırlamak istiyoruz. Biliyoruz işimiz zor ve meşakkatli çok çetin bir yol. Çetin yolları aşmamız için de Hatay’ın mücadele gücü var” ifadelerine yer verdi.
Başkan Savaş, programın sonunda imza kampanyasına destek veren herkese teşekkür ederek, herkesi imza kampanyasına destek vermeye davet etti.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.