Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı televizyon ve radyo programlarında Hatay ve Expo 2021 hakkında açıklamalarda bulundu.
13 MEDENİYET VE 27 KÜLTÜRÜN BİRİKİMİ EXPO’DA SERGİLENECEK
Hatay’ın tarihi ve coğrafi açıdan önemli bir şehir olduğunu ifade eden Başkan Savaş, “Hatay, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Anadolu’nun birleşkesinde yüzyıllarca önemli şehir olmuştur. Ayrıca Roma döneminde dünyanın üç büyük şehrinden bir tanesidir. 13 medeniyet ve 27 kültüre ev sahipliği yapan şehrimiz aynı zamanda tıbbi, aromatik ve endemik bitkiler açısından da çok zengin. Türkiye’deki bitki çeşidinin 4’te biri şehrimizde var. Dünyada sadece Hatay’da olan 50 tane endemik bitki türü var. Bu ve daha fazla değerimizi dünyayla paylaşmak için 1 Nisan 2022’de Expo’ya başlayacağız” dedi.
Savaş, Expo’yu iki farklı alanda yapacaklarını söyleyerek Antakya-Defne bölgesindeki alanda ulusal şehir ve bahçelerin, İskenderun-Arsuz bölgesinde ise uluslararası şehir ve bahçelerin yer alacağını belirtti.
SAVAŞ: EXPO İLE ŞEHRİMİZ, ÜLKEMİZ VE BÖLGEMİZ KAZANACAK
Expo’daki hazırlıkların geldiği seviyeyi anlatan Savaş, “İnşa çalışmalarının yüzde 99’unu tamamladık. Expo’da yer alacak şehirler yavaş yavaş gelip alanlardaki bahçelerini kurmaya başladı. 1 Nisan’da hem baharı müjdeleyeceğiz hem dolu dolu Expo programı yapacağız. Expo 2021 ile şehrimiz, ülkemiz ve bölgemiz kazanacak” dedi.
HATAY MUTFAĞI EXPO İLE GÖZLER ÖNÜNE SERİLECEK
Lütfü Savaş, Expo’21 organizasyonunda Hatay’ın zengin mutfak kültürünü de gözler önüne sereceklerini belirterek 2017 yılında UNESCO tarafından Gastronomi Kenti unvanını alan Hatay mutfağını şehre gelen misafirlerin beğenisine sunacaklarını ifade etti.
Başkan Savaş, EXPO 2021 organizasyonuna hiçbir siyasi ayırım yapmadan yurtiçi ve yurtdışından herkesi davet ettiklerini de sözlerine ekledi.
Başkan Savaş Expo’ya ev sahipliği yapmalarındaki en büyük amaçlardan bir tanesinin barışa katkı sağlamak olduğunu vurguladı.
EXPO İLE BARIŞ ÖN PLANDA
Hatay’ın uzun yıllar boyunca komşu ülkede yaşanan kaos ortamından sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olarak olumsuz etkilendiğini ifade eden Savaş, “Hatay barışın, huzurun ve kardeşliğin şehri. Bunu tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Barışa en çok ihtiyacımız olduğu zamanda bu organizasyonu yapıyoruz. Bu da bütün kazanımların hepsinin üstünde bir değere sahip. Barış olsun ve insanlar da gülümsemeyi hatırlasın. Expo’yu bölgemizdeki ve dünyadaki barışa katkı sağlamak için yapıyoruz. Barışın meşalesini Expo ile yakacağız” açıklamalarında bulundu.
Lütfü Savaş, kentte yaptıkları kırsal kalkınma projesi hakkında da bilgi verdi.
“PROJEMİZ BİRÇOK ŞEHRE ÖRNEK OLACAK”
Kırsal kalkınma ile amaçlarının verimli toprakları değerlendirmek ve üreticiye katkı sunmak olduğunu söyleyen Savaş, “Maalesef teknolojide gelişmiş bir ülke değiliz. Ama verimli topraklarımız var. Amacımız güvenilir tarım yapmak ve olabildiğince çok çiftçiye ulaşmak. Hangi ürün nerede daha verimli yetişir onu araştırdık, toprağı analiz ettik. Çalışmalarımız sonucu kooperatifler ve bir şirket kurduk. Şu anda 2 bin aileyle çalışıyoruz. Önümüzdeki zamanlarda bunu 20 bine çıkartarak anlaşmalı tarım yapacağız” diyerek projelerinin Türkiye’deki birçok şehre örnek olacağını ifade etti.