Eğitim-öğretimin büyük sorunlar içerisine sürüklendiğini ifade eden Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, konuyla ilgili soru önergesi verdi.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinde eğitim ve öğretimin de yara aldığını ifade eden Çalışkan, “Mevcut okulların durumu ile yeni okulların nerede ve nasıl planlanacağı öğrenciler öğretmenler ve veliler açısından son derece önemlidir. Eğitim seviyesinin genel olarak düştüğü bilinen bu dönemde okullarımızın fiziki şartlarının düzeltilmesi eğitimcilerin şartlarının iyileştirmelisi ve öğrencilerin motivasyonun sağlayacak iyileştirmelerin yapılmasının önemi açıktır.” dedi.
Eğitim camiasının karşılaştığı sorunlara da değinen Çalışkan, “Bölgede görev yapan çoğu öğretmen tayinle başka illere göç etmiş, mevcut personelin de büyük sorunlarla karşı karşıya olduğu aşikardır.” ifadelerine yer vererek Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin’in yanıtlaması için aşağıdaki soruları yöneltti.
SORULAR;
Deprem bölgesinde kaç tane okulun açılacağı ön görülmektedir?
Öğretmenlerden kaçının il dışına tayini çıkmıştır?
Tayin istediği halde tayin alamayan öğretmen var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?
Okullarda eğitim öğretim dönemi için gerekli hazırlıklar tamamlanmış mıdır?
Depremde hasar gören okullarda güçlendirme çalışması yapılmış mıdır?
Orta hasarlı okullar güçlendirme mi yapılacak? Yoksa yıkıp yerine yenisinin yapılması gündemde midir?
Deprem bölgesinde taşımalı eğitim düşünülmekte midir?
Deprem dolayısıyla, velilerinin maddi imkanları olmadığından ve yeterli veli bulunmadığından, okullara yönelik ek ödenek çıkartılmış mıdır?
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi çalışanlarına yönelik geliştirme ödeneği verilmesi düşünülmekte midir?
Adı geçen her iki devlet üniversitesinden kaç akademik personel başka illere kadro taşıma ve kaç idari personel tayin başvurusunda bulunmuştur?
Tayin isteyen memurların talepleri yerine getirilmekte midir?