GÜZELMANSUR: ESNAF KREDİ ALAMIYORPLASMAN AKIŞI YOK DENECEK KADAR AZ - Reyhanli Gizem Gazetesi - Reyhanlının Bağımsız Siyasi Gazetesi Haberin Adersi- Güncel Haber Sitesi Reyhanlı'nın KalbiReyhanli Gizem Gazetesi – Reyhanlının Bağımsız Siyasi Gazetesi Haberin Adersi- Güncel Haber Sitesi Reyhanlı'nın Kalbi

13 Aralık 2024 - 08:52

GÜZELMANSUR: ESNAF KREDİ ALAMIYORPLASMAN AKIŞI YOK DENECEK KADAR AZ

GÜZELMANSUR: ESNAF KREDİ ALAMIYORPLASMAN AKIŞI YOK DENECEK KADAR AZ
Son Güncelleme :

04 Eylül 2023 - 16:14

Bu Haber 1 kez okunmuştur.
reklam

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur esnaf kefalet kooperatiflerine plasman akışının artırılması ve özellikle deprem bölgesi esnafına kredi sağlanması konusunu Meclis gündemine taşıdı.
Hatay’da ve diğer deprem illerinde esnafın krediye daha çok ihtiyaç duyduğunu, şu anda her bir kooperatife 50 milyon TL plasman akışı sağlanması gerekirken 15 milyon TL gönderildiğini belirten Güzelmansur konuyla ilgili soru önergesi verdi.
DEPREM ÖNCESİ PLASMAN AKIŞI 35 MİLYON TL İKEN ŞİMDİ 15 MİLYON!
Deprem illerinde esnafın mutlaka kredilerle ayağa kaldırılması gerektiğini belirten Güzelmansur şu ifadelerde bulundu: “6 ve 20 Şubat depremleriyle âdeta yerle bir olan Hatay’da, esnaf ve sanatkârlarımız da işyerlerinin yıkılmasıyla, ekipmanlarının/mallarının telef olmasıyla, sermaye kayıplarıyla çok ciddi zarara uğramışlardır. Esnaf ve sanatkârlarımızın ayağa kalkması, Hatay’ın ayağa kalkması açısından çok önemlidir. Bu noktada da Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin vereceği krediler can suyu niteliğindedir. Ancak esnaf kefaletlere plasman akışı, deprem sonrasında artırılacağına düşürülmüştür. Deprem öncesi 30-35 milyon TL civarındaki plasman akışı şu anda 15 milyon TL gibi çok düşük, talebi karşılamayacak düzeye indirilmiştir. Oysa ki deprem bölgesindeki illerin esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatiflerine ayrıcalık tanınması, plasman akışının deprem öncesindeki meblağın en az iki katına çıkarılması gerekmektedir.”
ESNAF KEFALET KOOPERATİF BAŞKANLARI TELEFONLARINI AÇAMIYOR
Esnafın artan kredi ihtiyacını gönderilen cüzi plasmanın karşılamaması nedeniyle esnaf kefalet kooperatifi başkanlarının telefonlarını açamaz duruma düştüğünü belirten Güzelmansur şunları söyledi: “Hatay başta olmak üzere depremden etkilenen illerde esnaf ve sanatkarlarımızın kredi taleplerinin patlaması, buna karşılık kooperatiflere çok az düzeyde plasman akışı olması nedeniyle kredi ve kefalet kooperatifi başkanları, üyelerinin telefonlarına çıkamaz duruma gelmiştir.
Deprem illerindeki her bir esnaf kefalet kooperatifine aylık 50 milyon TL’lik plasman akışı beklentisinin karşılanmasını isteyen Güzelmansur’un Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanmasını istediği sorular şunlar:
1. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine aylık 30-35 milyon TL civarındaki plasman akışının 15 milyon TL’ye düşürülmesinin gerekçesi nedir?
2. Deprem bölgesi illerindeki esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri, talepleri karşılayabilmek, esnafını ayağa kaldırabilmek için aylık plasman akışının en az 50 milyon TL’ye çıkarılmasını beklemektedir. Bu beklenti karşılanacak mıdır?
3. Depremlerde işyerlerini, evlerini kaybeden, malları telef olan, sermayeleri tükenen esnaf ve sanatkârlarımızın ayağa kalkabilmek, borçlarını ödeyebilmek, işlerini döndürebilmek için en uygun koşullardan ve düşük faizle kredi alabildiği esnaf kefalet kooperatiflerinin kredisine ihtiyacı vardır. Kooperatiflere bu plasman akışı ne zaman sağlanacaktır?
DEPREMZEDE ESNAFIN KREDİ BORÇLARI SİLİNMELİ
4. Hatay başta olmak üzere depremden etkilenen illerin esnaf ve sanatkârların yeniden ticari faaliyetlerine devam edebilmesi için kredi borçlarının silinmesi elzemdir. Bu doğrultuda yapılan bir çalışma var mıdır?
5. Depremden etkilenen illerdeki esnaf ve sanatkârlar kredi ödeme ötelemesi için dilekçe vermekte, çeşitli evraklar temin etmektedir. Bu durum süreci uzatmakta, işleyişi yavaşlatmaktadır. Süreci hızlandırmak için kredi ödeme ötelemesinin pandemi dönemindeki gibi dilekçesiz yapılması düşünülmekte midir?
6. Hatay başta olmak üzere depremden etkilenen illerin esnaf ve sanatkârlarını ayağa kaldırmak için planlanan/yürütülen bir çalışma var mıdır? Detayları nedir?

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.