reklam
reklam
DOLAR 39,8366 % 0.05
EURO 47,0275 % 0.03
STERLIN 54,7803 % 0.12
FRANG 50,2480 % 0.06
ALTIN 4.240,28 % 0,29
BITCOIN 107.071,64 -1.186

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti
reklam

HATAY VALİSİ TOPACA VE HBB BAŞKANI SAVAŞ, BİRLİK VE KARDEŞLİK ÇAĞRISINDA BULUNDU

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Hatay Valisi Ercan Topaca ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HRT Akdeniz Tv’de yayınlanan ve Ali Yolcu’nun hazırlayıp sunduğu “Demokrasi Bulvarı” adlı programın canlı yayın konuğu olarak önemli açıklamalarda bulundular.
VALİ TOPACA: OLAYIN OLDUĞU İLK AKŞAM SİYASİ PARTİLERLE GÖRÜŞMEMİZ VE HALKIMIZI SOKAĞA ÇAĞIRMAMIZDAN İTİBAREN HALKIMIZ AYAĞA KALKTI
15 Temmuz gecesi yaşanan ve demokrasiyi hedef alan yasadışı darbe girişiminin Hatay’da yaşanan boyutuna değinen Vali Topaca, “Bu tür kalkışmalar olmasa çok daha güzel olur ama maalesef olabiliyor. Milletimizin milli idaresinin uyanık olduğunu gördük. Darbe girişiminin olduğu akşam saat dokuz buçuktan itibaren biz de o olağanüstü hali görmeye başladık. Hataylı hemşehrilerime çok teşekkür ediyorum. Olayın olduğu ilk akşam siyasi partilerle görüştük ve halkımızı sokağa çağırdık. Çok duyarlı bir şekilde halkımız ayağa kalktı. Yasa dışı darbe girişiminin ardından gözaltılar başladı. Sabaha karşı saat dört sularında bu darbe girişimine karışan 1020 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 894 kişi görevden uzaklaştırdı. Bunların içerisinde milli eğitim personeli kamu personeli ve vergi gibi yerlerden olanlar var. Aynı zamanda 89 kişi olayın ilk gününden bu güne kadar olan süreçte tutuklandı. Olaya karıştığını düşündüğümüz 3 kişi de firardadır. Tablo bununla sınırlı değil. İlerleyen günlerde ifadeler alındıkça yeni kişilere ulaşabiliriz ki tablonun artabileceğini düşünüyorum. İlimizde bulunan FETÖ terör örgütünün kontrolünde bulunan okullara, binalara, sağlık tesisleri de olmak üzere etüt merkezlerine el konuldu. Valilik olarak bu olaylar olur olmaz bilgileri karartma ve yok etme ihtimaline karşı bu kurumları mühürleme kararı aldık. Bu kurumları milletten aldıkları paralarla yaptılar. Bu paraları milletimize geri iade ediyoruz. Hepsi devlet mülkiyetine geçirildi. Belli suça karışmış kişilerin kamu görevini kötüye kullanma olamaması ve delillerin karartılmaması için kişiler görevden uzaklaştırıldı. Bunu sonucunda memuriyetleri kaldırılabilir, suçsuz bulunarak görevleri de iade edilebilir.
Biz de ilimizde bu görevden uzaklaştırılan kişilerin görevleriyle ilgili halkımızın mağduriyetini önlemek için elimizden geleni yapacağız. Terör örgütü ile gerek maddi ve gerekse gönül ilişkisi kurduğunu düşündüğümüz kişiler var. Bunu hukuki sürece dökebilmemiz için yeterli delillerin olabilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“İNANÇ FARKLILIKLARINI BİR KAVGA ORTAMINA DÖNÜŞTÜRECEK HİÇBİR FAALİYETE İZİN VERMEYECEĞİZ, VATANDAŞLARIMIZ SAĞDUYUYLA HAREKET ETMELİ”
Hatay’ın etnik ve mezhepsel yapısıyla bu hassas süreçte her zamankinden daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Vali Topaca, “Hatay’da sünni ve alevi vatandaşlarımız var, başından beri de hassa bir şekilde takip ediyorum. Bu hoşgörü ortamını kaldırabilecek, kaldırmaya yönelik provokasyonlar olabileceğini tahmin ediyoruz. Gerek alevi gerek sünni vatandaşlarımızdan bu yönde bir olay gerçekleşmesi durumunda ki hiçbir zaman böyle bir olay olmasını istemeyiz, benim vatandaşlardan ricam sağduyuyla hareket ederek bizim hemen müdahale etmemiz için 155- 156 veya 112′ yi aramalarıdır. Biz zaten sahadayız, olay yerine hemen gelebiliriz. Biz her zaman söylüyoruz herkesin inancı kendisinedir. İnanç farklılıklarını bir kavga ortamına dönüştürecek faaliyetlere izin vermek istemiyoruz. Vatandaşlarımızdan da bu konuyla ilgili yardım ve bekliyorum. Hatay’da 1000 yıldır kardeşçe yaşamış bir ortam var. Hatay’da böyle bir olayda sorumlu ve bilinçli davranacaklarını biliyorum. Bu darbe girişiminde de sünnisi ve alevisiyle sokaklara dökülerek bunu gösterdiler” dedi.
“HATAY’DA NE KADAR FARKLI İNANÇ VE KÜLTÜR VARSA ORADA BUNLARIN YANSIMALARI OLACAK BUNU HİSSEDECEĞİZ”
Vali Topaca ‘Hatay Milli Birlik ve Kardeşlik Buluşması’nın önemini vurgulayarak, “Ben bu buluşmanın kararının alınmasında payı olan milletvekillerine, STK önderlerine, kurum ve kuruluşlara ve Başkan Savaş’a teşekkür ediyorum. Biz böyle bir buluşmaya doğru gitmek istiyorduk. Bu olay da bir vesile oldu. Bütün vatandaşlarımızın Türk bayraklarını alıp gelmelerini istiyorum. Hatay’da yaşayan farklı dinlere mensup vatandaşlarımızı ayrım yapmaksızın davet ediyorum. Hatay’da ne kadar çeşitli inanç ve kültür varsa orada bunun yansımaları olacak ve bunu hissedeceğiz. Bu insanlık için ülkemiz ve Hatay için çok önemli bir buluşma olacaktır. Birlik ve kardeşlik toplantımız; birlik ve beraberliğimize sahip çıkma, kardeşliğimize, hoşgörümüze ve demokrasimize sahip çıkma çerçevesinde herkese örnek olacaktır. Bütün dünyaya bu mesajı hep birlikte vereceğiz. Ben vatandaşlarımıza milli birlik ve beraberliğe, demokrasiye sahip çıktıkları ve bizlerle birlikte iş birliği yaptıkları için çok teşekkür ediyorum” dedi.
BAŞKAN SAVAŞ: YAŞANAN BU OLAYLARIN BİZLERİ BİRBİRİMİZE DAHA ÇOK YAKINLAŞTIRMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
Hatay’ın Vali Topaca gibi duyarlı ve hassas hareket eden bir mülki amire sahip olmasının bir şans olduğunu kaydeden Başkan Savaş, “Ben valimize öncelikle verdiği bilgilerden olay çok teşekkür ediyoruz. Hemşehrilerimiz şunu bilsin ki Sayın Valimiz, buradaki işleyişi en iyi şekilde bilen biri. Ben onunla birlikte çalıştığım için biliyorum, hem adil hem eşit çalışan bir devlet adamı. İkimiz de ülkemizin en hassas bölgelerden birinde görev yapıyoruz. Ben de milletin seçtiği belediye başkanı olarak Sayın Valimle birlikte çalışıyorum. Gerek Ortadoğu’daki olaylar gerekse 15 Temmuz’da yaşanan olayların bizleri birbirimize daha çok yaklaştırması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“YAPMAMIZ GEREKEN EN BÜYÜK ŞEY; SİYASETİ VE MEVKİLERİ BİR TARAFA BIRAKIP BİRBİRİMİZE SARILARAK TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN BAKİ KALMASINI SAĞLAMAK”
15 Temmuz sürecinin ülkemiz demokrasisine kasteden hain bir girişim olduğunu belirten Başkan Savaş, “Yaşanan darbe girişiminin hemen ardından her vatandaşımız kendi dilinde bu olayı lanetleyerek demokrasiye sahip çıktı. Şunu biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti kurulurken ülkemiz insanları omuz omuza savaşarak bu vatanı kurdu. Şimdi de omuz omuza duruyoruz. Hatay’ın idarecilerinin ve siyasilerinin katılımıyla bir toplantı düzenledik ve hepimiz hemfikir olarak geniş katılımlı bir toplantı yapma kararı aldık. Hatay’ın kendine has bir refleksi var, kardeşçe yaşamak ve kimseyi ötekileştirmemek. Biz idareciler, kanaat önderleri ve milletvekilleri ile birlikte 25 Temmuz Pazar günü saat 20.30 ‘da Antakya Köprübaşı’nda bir demokrasiye sahip çıkma ve kardeşlik toplantısı yapacağız. Çok fazla olaylar atlatmış bir ülke ve millet olarak 15 Temmuz’da yaşanan olaydan sonra tüm milletimizin bilmesi gereken açık bir gerçek var ki, bizim bizden başka dostumuz olmadığıdır. Biz birbirimize ne kadar sarılırsak, hem demokrasimiz daha sağlam olur hem de daha mutlu oluruz. Türkiye gerçekten ateş çemberinin içerisindeki bir coğrafyada bulunuyor. Yapmamız gereken en büyük şey, siyaseti ve mevkileri bir tarafa bırakıp birbirimize sarılarak Türkiye Cumhuriyeti’nin baki kalmasını sağlamak. Hava, su ve yiyecek gibi temel insani ihtiyaçlar bizlere ne kadar lazımsa demokrasi de bize o kadar lazım. Siyasete girdiğimden beri birlik ve beraberliğin sağlanma çabası içerisindeyim. Ben siyaseten kimseye teşekkür etmem ama Sayın Valimize bu konuda teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.
“TÜRKİYE’DE İLK DEFA HATAY’DA BÜTÜN PARTİLERİN BİR ARAYA GELEREK YAPTIĞI BU ORGANİZASYONA YAKIŞIR BİR ŞEKİLDE, HEMŞEHRİLERİM SADECE AY YILDIZLI BAYRAKLARINI ALARAK GELSİNLER”
Başkan Savaş, birlik ve kardeşlik buluşması olarak demokrasiye sahip çıkılacak dev organizasyonla ilgili olarak, “Lütfen hemşehrilerimiz oraya demokrasiye ve geleceğine sahip çıkarak gelsinler. Hepimizin en çok sevdiği Cumhuriyetin göstergesi ay yıldızlı Türk bayrağı ile gelsin ve orada bir kucaklaşalım. Türkiye’de ilk defa Hatay’da bütün partilerin bir araya gelerek yaptığı bu organizasyona yakışır bir şekilde hemşehrilerim sadece ay yıldızlı bayraklarını alarak gelsinler” şeklinde konuştu.
(Haber Merkezi)

reklam

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.