İdlib gerginliği tüccarları olumsuz etkiledi - Reyhanli Gizem Gazetesi - Reyhanlının Bağımsız Siyasi Gazetesi Haberin Adersi- Güncel Haber Sitesi Reyhanlı'nın KalbiReyhanli Gizem Gazetesi – Reyhanlının Bağımsız Siyasi Gazetesi Haberin Adersi- Güncel Haber Sitesi Reyhanlı'nın Kalbi

19 Nisan 2024 - 01:15

İdlib gerginliği tüccarları olumsuz etkiledi

İdlib gerginliği tüccarları olumsuz etkiledi
Son Güncelleme :

04 Eylül 2018 - 10:20

Bu Haber 7 kez okunmuştur.
reklam

Suriye’nin İdlib kentine ihracat yapan tüccarlar, İdlib’te yaşanan gerginlik nedeniyle muhaliflere sattıkları ürünlerin bedeli olan 7 milyon dolar alacaklarını tahsil edemedikleri için ekonomik olarak olumsuz yönde etkilendiklerini ve çok zor günler yaşadıklarını söyledi.
Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan, Türkiye sınırına yakın olan muhaliflerin kontrolündeki İdlib’te son günlerde yaşanan gerginlik ihracatçı tüccarları olumsuz yönde etkiledi. Büyük Ortadoğu Gümrükleme ithalat ve ihracat şirketi sahibi Salih Arslan, sattıkları ürün karşılığındaki alacaklarını tahsil etmek için 2017 yılı Temmuz ayında olduğu gibi, Ticaret Bakanlığı’nca yeniden, ihracata karşılık ithalat izni verilmesi için bakanlığa çağrıda bulundu.
Arslan, Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan, İdlib’e, demir, çimento, ayçiçeği, yaş sebze ve meyve, boya ihracatı yapıldığını bunun karşılığında da Suriyeli tüccarlarda 7 milyon dolar alacakları olduğunu söyledi.
Kentteki gerginlik yüzünden ödeme yapmakta zorlanan Suriyeli tüccarların ise alacağa karşılık ithalat yoluyla mal vermeyi teklif ettiklerini belirten Arslan, “Son günlerde İdlib’te gerginlik ve karışıklık yaşanıyor. İdlib’e yıllardır mal gönderiyoruz. Ancak yaşanan bu gerginlik nedeniyle sattığımız ürünlerin parasını alamaz duruma geldik. Biriken 7 milyon dolar alacağımızı nakit olarak alamıyoruz, bu yüzden de en sıkıntılı günleri yaşıyoruz. Tek çaremiz ihracata karşılık ithalat iznidir” dedi.
Türkiye sınırına yakın muhaliflerin bulunduğu İdlib’e gerçekleştirdikleri ihracatın hükümetin almış olduğu kararlar doğrultusunda yıllardır devam ettiğini ifade eden Arslan, 2017 yılı Temmuz ayında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen ihracata karşılık ithalat izninin yeniden verilmesini böylece hem ticareti arttırmak ve hem de 7 milyon dolarlık alacaklarını tahsil etmek istediklerini söyledi.
Suriyeli tüccarların ödeme yapmakta zorlandıklarını kaydeden Arslan, ihracata karşılık ithalat teklifinin tüccarlardan geldiğini belirterek şöyle dedi;
“Ticaretimizi hükümetin, Ticaret Bakanlığı’nın onay verdiği şartlarda yapıyoruz. muhaliflerin ürettiği malları ihracata karşılık ithalat yoluyla getirmek ve bunların bir kısmını Türkiye’ye ithalat, bir kısmını da 3. ülkelere göndererek hem paramızı tahsil etmek ve hem de ticareti genişletmek istiyoruz. Ödemelerde güçlük çeken Suriyeli tüccarlar bize bu teklifle geliyor. İhracata karşılık ithalat izni için Ticaret Bakanlığı’na başvurduk. Bakanlığın uygun göreceği firmaların ihracat bedeli karşılığında Suriye’den getirebilecekleri mallara izin verilmesini istiyoruz. İdlib, Afrin, Azez, Sarmada’ya yaptığımız ihracatta firmalarımızın 7 milyon dolara yakın alacağı var. Nakit olarak alamaz duruma geldik. Olay çok vahim, tüccarlar olarak zor durumdayız, yapabileceğimiz hiçbir şey kalmadı. Ekonomik sıkıntıyı giderebilmek için Suriye’ye göndermiş olduğumuz ihracat malları karşılığında onların teklif ettiği malları getirip satmak ve paramızı tahsil etmekten başka çaremiz kalmamıştır.
Daha da kötü duruma düşmemek için Ticaret Bakanlığımızın uygun göreceği şartlarda muhaliflerin teklif ettiği kimyon, çörek otu, pamuk, külçe metal ve benzeri ürünleri getirmek için gerekli iznin acilen verilmesini bekliyoruz. Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulunduk. İzin bekliyoruz.”
Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye yapılan ihracata karşılık 2017 yılı Temmuz ayında ithalat izin verilmişti. Dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen izinle de Suriye’ye yapılan demir, çimento, sanayi ürünleri, gıda maddesi ve yaş sebze ve meyve karşılığında ithalat yoluyla bina taşı, kimyon, çörek otu, mercimek, zeytin, Antep fıstığı gibi çeşitli ürünler alınıyordu. Bu ürünler de Suriye Sınır Kapısı Bab-Al Hava’da Türk TIR’larına aktarıldıktan sonra Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye getiriliyordu. Ürünler daha sonra İskenderun ve Mersin Limanı’ndan Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Dubai ve Lübnan’a gönderiliyordu. Arslan, Suriye’ye yapılan ihracata karşılık ithalat yapılması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan o dönemde aldıkları iznin 6 aylık olduğunu ve yeniden başvuruda bulunduklarını ancak henüz cevap alamadıklarını söyleyerek, tüccarların zor durumda olduklarını ve gerekli iznin verilmesi ile hem alacaklarını tahsil edeceklerini ve hem de ticaretin artacağını söyledi.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.