

Reyhanlı ilçesinde, beyaz eşeklerinin neslinin tükenmesi amacıyla, 13 yıl önce başlatılan beyaz eşeklerin korunması sonuç verdi, sayılar 15 ten 108’e yükseldi.
Reyhanlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2006 yılında koruma altına alınan ve sayıları da ancak 15 olan beyaz eşek sayısı koruma altına alınmaları nedeniyle yükseldi. Beyaz eşeklerin diğerlerine göre daha güçlü ve ömürlerinin de dayanıklı olması nedeniyle bölgede bulunan besiciler ve çobanlar tarafından çobanlıkta kullanılıyor.
Reyhanlı’da uzun zamandır çobanlık yapan Orhan Eminoğlu, beyaz eşeklerin kendileri için çok değerli olduğunu söyleyerek, “Bundan 13 yıl önce dönemin ilçe Tarım Orman Müdürü tarafından neslinin tükenmemesi ve sayılarının artması için çalışma başlatılmıştı. Geldiğimiz yılda ise sayıları 108’e yükseldi. Biz çobanlar olarak beyaz eşeklerin koruma altında tutulmasına destek veriyor ve yok olmalarının önüne geçmeye çalışıyoruz” dedi.
Çobanlık yaptıkları için eşekleri ile koyunlarına eşlik ettiklerini söyleyen Eminoğlu, sayılarının daha da artması bölgedeki çobanların yararına olacağını kaydetti.
Mehmet Eminoğlu ise, sayıları 15 ten 108’e çıkan beyaz eşeklerin koruma altında olduklarını, beyaz eşeklerin daha çok çobanlar tarafından hayvan otlatılmasına gidiş gelişlerde kullandıklarını söyledi.