CHP Hatay Milletvekili Av. Servet Mullaoğlu, okulların açılmasına kısa bir süre kalmasına rağmen Hatay ilinde eğitim öğretimle ilgili sorunların devam ettiğine dikkat çekti.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Mullaoğlu, eğitime devam edilecek okulların ne kadar güvenli olduğunu, hangi ilçede kaç okulla eğitim öğretime devam edileceğini, bu okullarda kaç öğrencinin eğitim göreceğini ve hangi okulların birleştirileceği gibi birçok hususun açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Servet Mullaoğlu, yeni kayıt olacak öğrenciler için nasıl bir kayıt yöntemi uygulanacağının velilerin bilgisine sunulması gerektiğini belirterek, neredeyse yaşanabilir konutun kalmadığı Hatay ilinde yeni kayıtlar için adrese dayalı sistem uygulanacak mıdır diye sordu. Eğitimin sürdürülebilmesi için prefabrik okullar yapılacağı yönündeki açıklamalara rağmen bu yönde herhangi bir adım atılmadığını, bazı okulların çok uzak mesafelere taşındığı yönünde şikâyetler geldiğini belirten Mullaoğlu, birçok alanda devam eden yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları nedeniyle oluşabilecek toz bulutu ve gürültü kirliğinin eğitimi olumsuz etkileyebileceği gibi öğrencilerin sağlığını da tehlikeye atabileceğine dikkat çekti.
“TEMEL İHTİYAÇLAR BAKANLIK BÜTÇESİNDEN KARŞILANMALIDIR.”
Mullaoğlu, deprem bölgelerinde öğrencilerin kırtasiye, giyim, yemek gibi temel ihtiyaçlarının ve taşıma ücretlerinin Bakanlık bütçesinden karşılanması gerektiğini belirterek, eğitimcilerin barınmaya ve ulaşıma yönelik sorunlarının giderilmesinin sağlıklı bir eğitim verilebilmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Sağlam olan okullara bazı kamu kurumlarının yerleştirilmesinin öğrencileri mağdur edeceğini ve bu konuya çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Mullaoğlu, konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e aşağıdaki soruları yöneltti.
Hatay ilimizde 2023-2024 eğitim öğretim dönemi için kaç okulumuz eğitim veremez durumdadır?
Hatay’da hangi okullarımızı birleştirmeyi planlıyorsunuz?
Yıkılan okulların yerine prefabrik okul yapımına başlanmış mıdır? Başlandı ise kaç okulumuz, prefabrik alanlarda eğitim için 2023-2024 yılı eğitim öğretim dönemine yetiştirilebilecektir?
Eğitime uygun olmayan okullarda okuyan öğrencilerin eğitimlerine devam edebilmeleri için nasıl bir planlama yapılmıştır?
Çadır kent veya konteyner kentlerde kalan yeni kayıt yaptıracak öğrenciler için nasıl bir kayıt yöntemi uygulanacaktır?
Uzak mesafelere taşınan okullar için nasıl bir taşıma yöntemi uygulamayı düşünüyorsunuz? Taşıma ücretleri Bakanlığınız tarafından karşılanacak mıdır?
Deprem bölgelerindeki öğrencilerin kırtasiye ve giyim ihtiyaçlarını Bakanlığınız bütçesinden karşılamayı düşünüyor musunuz?
Deprem bölgelerindeki tüm okullarda öğrencilerimiz için yemek hizmeti vermeyi düşünüyor musunuz?