
6 Şubat depremlerinde ağır yıkım yaşayan Antakya’nın doğu yakasında bulunan tarihi Antakya evlerinin yer aldığı bölgede mülkiyet sorunlarının çözümüne yönelik yeni bir süreç başlıyor. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, çok hisseli parsellerin tek elde toplanmasına yönelik çalışmalar kapsamında mülk sahipleriyle görüşmeler yapılacağını açıkladı.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Dr. Serdar Kanuncu, Kemal Arıbaş ve Nazmi Altınöz’den oluşan platform üyeleriyle bir araya gelerek tarihi Antakya’nın yeniden ayağa kaldırılmasına yönelik yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Görüşmede, bölgenin geleceğine ilişkin öneriler ele alınırken, platform üyelerinden talep ve projelerini yazılı olarak sunmaları istendi.
TARİHİ DOKU İÇİN YENİ ADIM
Toplantıda, Antakya’nın doğu kesiminde yer alan ve kültür varlığı niteliğindeki parselleri de kapsayan yaklaşık 47,5 dekarlık yenileme alanı üzerinde yürütülecek çalışmalar masaya yatırıldı. Bölgedeki dağınık mülkiyet yapısının yeniden yapılanma sürecini zorlaştırdığına dikkat çekilirken, bu sorunun çözümü amacıyla hisse düzenleme çalışmalarına başlanacağı ifade edildi.
ÇOK HİSSELİ PARSELLER TEK ELDE TOPLANACAK
Başkan Mehmet Öntürk, çok hisseli parsellerde öncelikle mevcut hissedarlarla uzlaşma yoluna gidileceğini, anlaşma sağlanan hisselerin bedellerinin ödenerek satın alınacağını belirtti. Böylece parsellerin tek elde toplanmasının hedeflendiğini ifade eden Öntürk, uzlaşma sağlanamayan ya da ulaşılamayan hissedarların paylarının ise yürürlükteki mevzuat çerçevesinde kamulaştırma süreci kapsamında değerlendirileceğini kaydetti.
MÜLK SAHİPLERİYLE GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR
Yetkililer, tarihi Antakya’nın yeniden inşasında hem kültürel mirasın korunması hem de uygulama sürecinin hızlandırılması amacıyla mülk sahipleriyle birebir görüşmeler gerçekleştirileceğini bildirdi. Yürütülecek çalışmaların, bölgedeki mülkiyet sorunlarının çözümüne katkı sağlaması ve tarihi dokunun korunarak yeniden canlandırılmasına zemin hazırlaması hedefleniyor.