Reyhanlı ilçesinde bulunan Tayvan Kültür Merkezi çok önemli bir konuğu ağırladı.
Son dönemde televizyonlar ve sosyal medyanın yakından takip ettiği ünlü Japon deprem uzmanı Moriwaki, bu kez Tayvan Kültür Merkezi’nde öğrenci ve öğretmenlere seminer verdi.
Bunları çizgi romanlarla çekici hale getiren uzman, depremden nasıl korunmaları gerektiğini anlattı, akılda kalıcı ve koruyucu yöntemleri ise egzersizler halinde tek tek anlattı. Çocuklara ve yetişkinlere pratik bir şekilde uygulanmış ve veriler tek tek sayılmıştır. Demir düdük kırılmaz. Çikolata ve suyun mutlaka hazır bulundurulması gerektiğini, moloz altında kaldığınızda ve nefes nefese kaldığınızda herhangi bir yere çarparak ses çıkarabilmesi için deprem çantası hazırlanması gerektiğini söyledi.
En önemlisi Türkiye ile Japonya arasındaki önemli farkı ortaya çıkardı.Japonya’nın en tanınmış deprem uzmanlarından Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Marmara depremi ile Maraş ve Hatay merkezli depremleri değerlendirirken şunları vurguladı.
Deprem ülkesi olmanın en önemli, hatta en önemli şartlarından birinin depreme dayanıklı binalar üretmek olduğunu bir kez daha ifade eden Japon Bilim Adamı Moriwaki, “Deprem ne zaman olacak, benim merak ettiğim soru bu. en çok yüzleşin. Ancak bu çok yanlış bir sorudur. Yarın deprem olacak dersem ne olur, 10 yıl sonra deprem olur dersem ne olur? Burada mesele herkesin binasını depreme dayanıklı hale getirmesi ve içinde güvenle oturmasıdır. Japonya bunu yaptı ve depremler günlük bir olay haline geldi. Orada kimse depremden korkmuyor. Hatta Türkiye’nin tam tersi olan Japonya’da deprem olduğunda insanlar sokaktayken binalara çarpıyor. Çünkü binasının sağlam olduğunu biliyor. Kafasına bardak falan gelmesin diye sokaktan kaçıyor” dedi.
Kahramanmaraş ve Hatay depreminin yol açtığı yıkım nedeniyle 7,9 büyüklüğündeki deprem çok ağır yıkıma neden oldu. “Türkiye bir deprem ülkesidir. Depreme hazırlıklı olmak çok önemli. Tüm kurumların ve kişilerin hazır olması gerekiyor. Bu süreç iyi yönetilmezse zaman aleyhimize işleyecektir. En önemlisi deprem eğitimidir. Çocuklarınıza küçük yaşlardan itibaren eğitim verilmelidir. Öte yandan deprem öldürmez, çürük bina öldürür. Bu nedenle bina yapılmadan önce zeminin çok iyi test edilmesi gerekmektedir. Ayrıca binaları yapan teknik kişilere hemen imza yetkisi verilmemelidir. Türkiye’de büyük bir deprem bekleniyor. Özellikle Marmara Bölgesi’nde. Doğu Anadolu Fayı ve Ege Fayı da kırılmaya başladı. Afyonkarahisar deprem tehlikesi olan bir bölgededir. Kırmızı bölgededir. 2-3 kez 6’dan fazla deprem yaşadı. Japonya da büyük depremler yaşadı. 9 büyüklüğüne kadar depremler yaşandı. “Dünyadaki depremlerin yüzde 20’si Japonya’da yaşanıyor” dedi.Türkiye’de deprem tedbirlerinin ve denetimlerinin arttırılması gerektiğini belirten Moriwaki, “Türkiye’de 99’dan sonra yürürlüğe giren deprem yönetmeliği Japonya’ya göre daha sıkı. Ancak bu düzenlemeden sonra inşa edilen yapıların denetlenmesi yeterli değildir. ” dedi.
ÜstelikReyhanlı Tavyan Kültür Merkezi ile ilgili açıklama yapan Moriwaki; “Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Chiu Chen Yu Tebrikler. Oldukça farklı bir mimari yapıyı hayata geçirmiştir. En önemlisi çok önemli bir hizmet sağlıyor. Tayvan bu tür konulara çok duyarlı bir ülke ve hükümeti bu tür projeleri sürekli destekliyor. Japonya yardımsever bir ülkedir. prof. Dr. chiu chen Yu, beynin çok ölçekli bir projesidir, çocukların ve kadınların projesi büyük bir çaba gerektirir. Bu projeyi duydum ve yerinde görmek istedim, umarım yakın gelecekte farklı bir projeyle çalışmak isterim. dedi.
Merkez koordinatörü PR.DR. CHEN YU CHIU, Reyhanlı’daki merkez hakkında geniş bilgi alışverişinde bulundu!