
Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, Cilvegözü Sınır Kapısı ve TIR Parkı’nda son günlerde yaşanan yoğunluğun nedenlerine ve çözüm için yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Zaroğlu, yoğunluğun ana nedeninin küresel gelişmeler olduğunu belirterek, Cilvegözü’nde Kapıkule ve Hamzabeyli’de uygulanan randevu ve sıra sistemine geçilmesi için çalışmaların başladığını açıkladı.
Zaroğlu, özellikle Gürbulak Sınır Kapısı’nda ve deniz taşımacılığında yaşanan aksamalar nedeniyle yüklerin büyük bölümünün kara taşımacılığına, dolayısıyla Cilvegözü Gümrük Kapısı’na yöneldiğini belirtti. Artan işlem hacminin bölge ticaretini olumlu yönde etkilediğini ancak TIR Parkı’nda yoğunluğa ve yığılmaya neden olduğunu ifade etti.
CİLVEGÖZÜ’NDE ALTYAPI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Cilvegözü’nde yaşanan yoğunluğun kalıcı olarak sona erdirilmesi için iki koldan çalışma yürüttüklerini belirten Zaroğlu, fiziki altyapının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Zaroğlu, Cilvegözü TIR Parkı’nın genişletilmesi ve Cilvegözü Mülki İdare Amirliği binasının yeniden ve modern bir şekilde yapılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
RANDEVU VE SIRA SİSTEMİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI
TIR Parkı’nda şoförlerin yaşadığı en büyük mağduriyetlerden birinin sıra beklemek olduğunu ifade eden Zaroğlu, bu sorunun çözümü için Kapıkule ve Hamzabeyli’de başarıyla uygulanan randevu ve sıra sisteminin Cilvegözü’nde de hayata geçirilmesi amacıyla girişimlerde bulunduklarını söyledi. Zaroğlu, girişimleri sonucunda sistemin Cilvegözü’nde uygulanmasına yönelik çalışmaların başladığını belirterek, randevu sisteminin bir an önce devreye alınması için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. (GTİ) Başkanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile istişarelerin aralıksız sürdüğünü kaydetti. Şoförlerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için randevu sisteminin şart olduğunu her platformda dile getirdiklerini belirten Zaroğlu, yürüttükleri çalışmaların üyeler tarafından bilinmesini istedi.
TÜM PAYDAŞLARIN ORTAK HAREKET ETMESİ ÇAĞRISI
Cilvegözü’nde yaşanan sorunun yalnızca Ticaret Odası’nın değil, şehrin tüm paydaşlarını ilgilendirdiğini vurgulayan Zaroğlu, kurumların ortak hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
Zaroğlu açıklamasında; “Bu sorunun çözümü sadece Ticaret Odası’nın değil, şehrimizin tüm paydaşlarını ilgilendirmektedir. Ticaret Odamızla beraber bütün kurumların ortak hareket ederek, lojistik firmalarımız ve şoför kardeşlerimiz için randevu sisteminin bir an önce başlaması yönünde gayret göstermesini istiyoruz. Yaptığımız görüşmeler neticesinde randevu sisteminin çok kısa süre içerisinde başlayacağının müjdesini sizlerle paylaşacağım” ifadelerini kullandı.