

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Amik Ovası çiftçisi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Temmuz ayında gönderdiği soru önergesinin ancak 4 ay sonra yanıt bulduğunu ifade etti.
Tokdemir soru önergesinde, 2013 yılında yapımına başlanan Reyhanlı Barajının 2019 yılının 5,5 aylık sürecinde hala tamamlanmadığını belirtmişti. Ardından konuya ilişkin olarak 6 soru yönelten Tokdemir, barajın işletmeye alınma tarihinin ertelenmesinin gerekçelerine açıklık getirilmesini istemişti. 2013 yılı maliyetiyle 2019 maliyetlerinde farkı soran Tokdemir, barajın tamamlanamaması nedeniyle artezyenle sulama yapan çiftçinin elektrik borcuna sürüklendiğini belirterek, mağduriyetin kimin tarafından giderileceğine yanıt aramıştı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise Milletvekili Tokdemir’in önergesine cevaben şu açıklamalarda bulundu:
Reyhanlı Barajı inşaatı işinde 09.08.2010 tarihinde sözleşme imzalanmış olup, proje değişikliklerinden kaynaklanan imalat miktarlarındaki artıştan dolayı işin sözleşme kapsamında tamamlanamayacağı anlaşıldığından, 29.09.2017 tarihinde iş tasfiye edilerek, 21.12.2017 tarihinde ikmal ihalesine çıkılmıştır. Tamamlanan ihale sürecinden sonra yeni yüklenici ile 02.04.2018 tarihinde sözleşme imzalanıp, 11.04.2018 tarihinde iş yeri teslimi yapılarak işe tekrar başlanılmıştır.
Reyhanlı Barajı İkmal inşaatı işinde baraj gövde dolgusu ve yardımcı tesislerin bitirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.
İşletmedeki klasik sistemle cazibe ve terfili sulama yapılan Yarseli, Hassa Kırıkhan ve Samandağ Sulamalarında su kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılması, su tasarrufunun sağlanması ve borulu şebekeye geçilmesi maksadıyla toplam 21.400 ha tarım arazisinde yenileme çalışmalarına planlama ve kati proje aşamasında devam edilmektedir. İşletmedeki sulamalarda yenileme çalışmalarının yanı sıra havzaya ilave sulama suyu temini maksadıyla, Kılavuzlu Projesi ile Ceyhan Nehri Havzasından Asi Nehri Havzasına su aktarımına yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Ayrıca kati proje aşamasında çalışmalarına devam edilen Tahtaköprü Barajı Yükseltilmesi Sulaması kapsamında 34 500 yeni sahanın sulamaya açılması öngörülmektedir.
Gelen cevabı yorumlayan Tokdemir, “Hatay tarımı için hayati öneme sahip, yıllardır bitmeyen Reyhanlı Barajı hakkında 18.07.2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye cevaplaması üzerine vermiş olduğum soru önergeme verilen cevap 08.11.2019 tarihinde tarafıma ulaşmıştır. Sunmuş olduğum soru önergem ve Tarım ve Orman Bakanlığı’dan gelen cevaptan da anlaşılacağı gibi Sayın Bakan iletmiş olduğum 6 sorudan ancak 1 tanesine cevap verebilmiştir. Diğer 5 soru maalesef cevapsız bırakılmıştır. Kesin olmayan muğlak ifadelerle Reyhanlı Barajı hakkında net bir bilgi alınamamaktadır. Amik Ovamızın üreten çiftçileri artık bir çözüm istiyor. Konuyu vatandaşlarımızın takdirine bırakıyorum” ifadelerini kullandı.