

CHP Hatay Milletvekili Aday Adayı Ayşe Şükran ÇİFT, 8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle mesaj yayımladı. Çift, mesajında şu ifadelere yer verdi;
“Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Bu günün tarihçesi; 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti. O günden bu güne bu anlamlı gün Dünya Kadınlar günü olarak her yıl etkinliklerimizle kutlanıyor.
Kadınlarımıza değer veren Ulu Önder Atatürk Hukuksal ve sosyal alanda başarılı olmaları için; Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra kadınların kamusal alana girmesini sağlayan yapısal ve yasal reformlar hazırladığını hepimiz biliyoruz. Bunlar; kızlarla erkeklerin eşit haklarda eğitim görmesi, TBMM’ne girmesi, o tarihte 8 Şubat 1933’de 17 kadın milletvekilimiz meclise girdi. İlk kadın bakanmız 1971 yılında, ilk kadın kaymakamımız 1989 yılında, ilk kadın valimiz ise 1991 yılında atandı. Türkiye’nin ilk kadın Başbakanı Tansu Çiller 25 Haziran 1993 tarihinde hükümeti kurdu.
Tüm bu gelişmelere rağmen kadın bir çok kurumda yeterince temsil edilemiyor, karar mekanizmalarına dahil olamıyor.
Aslında Cumhuriyetin ilanından bu yana çıkan kanunlarla kadına hukuksal tüm haklar verilmiş. Öyleyse; Niye Türkiye’de 3 kadından biri şiddete maruz kalıyor. Namus cinayetinde diri diri toprağa gömülen, kendi tecavüzcüsüyle evlenmek zorunda bırakılan, kabul etmeyince de öldürülen niye hala kadınlar. Erkek istemeyince çalışamayan, okula gidemeyen niye hala kadınlar.
Bugün hala herhangi bir televizyon kanalına bakarsak bakalım muhakkak bir kadın cinayeti haberiyle karşılaşıyoruz.
En son Özgecan’la yüreğimiz yandı. Soruyoruz; kadını öldürme, çaresizliğe sürükleme, hükümsüz bırakma hakkını nereden alıyorsunuz.
Biz kadınlar sadece Hukuk kitaplarında değil faaliyette de haklarımızı istiyoruz. Cezai yaptırımların arttırılması ve bir an önce failiyete geçmesi tüm dileğimiz.
Biz bugün 8 Mart Dünya kadınlar gününde erkeklere sesleniyoruz. Empati kurun, bugün kendinizi bizim yerimize koyun…