

Hatay Tarım İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Davut Keleş, İl Müdür yardımcısı Avni Hatay ve İlçe Müdürü Furkan Mete Erzin ilçesinde “Biyolojik Tarım Üretimi, Danışmanlık, Faydalı Böcek Üretimi Merkezi”ni ziyaret etti.
Ziyarette işletme sahipleri Doç. Dr Lerzan Bakırcıoğlu ve Halil Demirbaş’tan işletme hakkında bilgi alındı. İşletme şirket merkezi Adana’da olan ve faydalı böcek tesisi Erzin’de faaliyet göstermektedir. Turunçgil unlu bitinin biyolojik mücadelesinde kullanılan faydalı böcekleri üretmek üzere 2004 yılında kurduklarını ifade eden Halil Demirbaş üretilen faydalı böceklerin turunçgil üreticilerine ulaştırılması ve biyolojik mücadelenin uygulanması konusunda üreticilere teknik bilgiler verdiklerini ifade etti. Üretim faaliyetleri 45 iklim odasında sabit koşullarda 2500 metre kare kapalı alanda sürdürülmekte olup, yıllık faydalı böcek kapasitesi 15 milyon adet cryptolaemus, 20 milyon adet leptomasrix dactylopi dir. Biyo avcı ve biyo arı faydalı böceklerinin, unlu bitin yumurtalarını yiyerek ağaca ve meyveye vereceği zararı önlediklerine, Turunçgilde, narda, süs bitkilerinde kullanılıyor ve yurt dışına da gönderiliyor. Biz bu merkezimizde biyoçeşitliliği arttırıyor, yeni faydalı canlıları yetiştirerek zirai mücadele faaliyetlerinde biyolojik mücadelenin uygulanması ve yaygınlaştırılmasını sağlıyoruz” diye belirtti.
İl Müdürümüz Çolakoğlu biyolojik mücadeleye Bakanlığımızında çok önem verdiği bir konu olduğuna değindi. Bu üretime biz de önem veriyoruz. Ancak biyolojik mücadelenin ilimiz genelinde daha yaygın hale getirilmesi için tarım teşkilatımız, üretici birlikleri, kooperatifler ile irtibata geçilerek işbirliği sağlanmalıdır” açıklamasında bulundu.