

Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Tüccarlar, Suriyeli muhaliflere sattıkları malların karşılığı olan 7 milyon doların muhaliflerin parasal sıkıntısı nedeniyle tahsil edemediklerini, bu nedenle de iflasın eşiğinde olduklarını söyledi.
Büyük Ortadoğu Gümrükleme ihracat İthalat Şirketi sahibi Salih Arslan, ülkedeki iç savaş nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan muhaliflere sattıkları malların karşılığında Reyhanlılı birçok tüccarın 4 yılda 7 milyon dolar alacağı biriktiğini, muhaliflerin ise parasal sıkıntısı ve Suriye parasının değer kaybetmesi nedeniyle ödeyemediklerini, bu nedenle zor günler yaşadıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Suriyelilere sahip çıkılması konusundaki talebi üzerine 4 yılda ihtiyaçları olan çimento, demir, pamuk gübresi, gübre ilacı, şeker ve çeşitli gıda maddeleri gönderdiklerini belirten Arslan, “Gönderdiğimiz ürünleri Cilvegözü Sınır Kapısı ile Suriye’nin Bab-Al Hava Sınır Kapısı arasında bulunan ara bölgede boşalttık. Mallarımızı dolar karşılığında sattık. Muhaliflere giden bu malların parasını devalüasyon ve Suriye parasının dolar karşısında değer kaybetmesi yüzünden tahsil edemiyoruz. Para sıkıntısı yaşayan muhalif tüccarlar ödemede güçlük çektiklerini, karşılığında ise kendilerinde yetişen balya pamuk, çörek otu, kimyon, anason, kuru bakla, çekirdek, metal hurdalar demir alüminyum gibi malları vermeyi teklif ettiler. Bizde Türkiye’ye getirilmesine izin verilmesi için 28 Şubat’ta Cilvegözü Sınır Kapısı’na gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’ye aktardık” dedi.
Arslan, “Bölgede savaş olduğu için paramızı tahsil edemiyoruz. Bakan Canikli’ye aktardık. Alacaklarımıza karşılık hurda metal külçe parçalarını getirebileceğimizi, izin verdiğini deklere etti. Tüccarlar olarak hurda metal parçaları yükletip tampon bölgede Türk araçlarına aktaracağımız sırada malların girişinin durdurulduğunu öğrendik ve gümrük işlemlerimizi yapmadı. Tüccarlar olarak perişan durumdayız. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan talebimiz alacaklarımıza karşılık muhaliflerin üretmiş olduğu malların Türkiye’ye getirilmesine izin verilmesidir. Eğer mallar Türkiye’ye yada 3’ncü bir ülkeye gitmesine izin verilmezse paramız batacak ve bizler iflas edeceğiz. Suriyeli kardeşlerimize yardım edelim derken Türk ihracatçıları olarak batıyoruz ve yok oluyoruz. Devletimiz ve hükümetimiz sorunumuza yardımcı olmasını bekliyoruz. Dolar kuru yükseliyor, üreticiden aldığımız malların parasını ödeyemiyoruz. Reyhanlılı tüccarlar olarak çok zor durumdayız. Çalışanlarımıza maaş, sigorta, vergi, taksitlerimizi ödeyemiyoruz. İflasın eşiğine geldik” diye konuştu.
Suriyeli tüccarların Türkiye’ye gelebildiklerini söyleyen Arslan, onlarda olan alacaklarının tahsiline yardımcı olunmadığını söyleyerek, “Bir Suriyeli tüccar kadar değerimiz yok mu? Onlar daha çok itibar görüyor. Biz paramızı tahsil edemiyoruz. Tek isteğimiz paramızın tahsiline yardımcı olunmasıdır” dedi.
Muhalif tüccarlarla ticaret yaptıklarını ve malların tamamını ÖSO ve muhaliflerin ürettiğini anlatan Arslan, halen demir hurda yüklü 24 TIR ile pamuk yüklü 62 TIR’ın 2 aydır giriş için izin beklediğini söyleyerek, mallarının İdlib ve yakınlarında bekletildiğini ancak her an bir bomba ile yok olacağından endişe duyduğunu ifade etti.
Cilvegözü Sınır Kapısı’nı ziyarette sorunun çözümünü istediklerini söyleyen Arslan Bakan Canikli’ye seslenerek şöyle dedi;
“İlçe olarak bulunduğumuz sıfır noktada zaten ekonomik kriz yaşıyoruz. Bu krizin bize yansıması mevcut krizin ikiye katlanması demektir. Reyhanlı olarak zaten büyük sıkıntılar içindeyiz. Bölgede savaş var. Paramızı alamıyoruz. Bu nedenle de ihracat ta yapamıyoruz. Sayın bakanımız bize söz verdi, verdiği sözü yerine getirmesini istiyoruz” dedi. Bu arada, konudan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye ve Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) başkanı Mehmet Büyükekşi’ye de durumları hakkında bilgi verdiklerini söyledi.