

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde tüccarlar ve nakliyeciler Suriye’ye gönderdikleri ürünlerin karşılığında alacaklarını tahsil etmek için bu ülkeden ithalatın yapılmasını istiyor.
Tüccar ve nakliyeciler, Suriye’ye gönderdikleri demir ve çimento gibi ürünlerinin parasını tahsil edemediklerini söyledi. Çözümün ise ancak ithalatla gerçekleşebileceğini belirten tüccar ve nakliyeci, ithalatın gerçekleşmesi halinde piyasada hareketlilik olacağını kaydetti.
İç savaşın çıktığı 2011 yılından bu yana Suriye’ye demir çimento, gıda maddesi gibi ürünleri gönderdiğini söyleyen tüccar -nakliyeci Mustafa Saçar, sattıkları ürünlerin parasını alamadıklarını bu nedenle de maddi sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Saçar, “Tonlarca ürün gönderdik. Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerdeki tüccarlar tarafından alınan ürünlerimizin karşılığını tahsil edemez hale geldik. Tek çözüm noktası, bu ülkeden yapılacak ithalata bağlıdır. Cilvegözü’nden ithalat yapılmadığı için tüccar ve nakliyeci olarak sıkıntı içerisindeyiz. Gönderdiğimiz ürünler ara bölgeye boşaltıyoruz. Ancak paraları olmadığı ve dolar karşılığında değer kaybettiği için uzun süre satılamıyor. Onlarda paramız karşılığında yetiştirdikleri mallardan vermek istiyor. Devletimizin ithalatı kontrollü şekilde açmasını bekliyoruz. Aksi halde Hataylı tüccar ve nakliyeci olarak iflasın eşiğindeyiz ” dedi.
Suriye Sınır Kapısı yakınında bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki Sarmada kasabasında yaşayan Suriyeli tüccar Halit Türki El Şeyh ise, Türk Tüccarlarından aldıkları başta demir ve çimento olmak üzere bir çok ürünün karşılığında ödeme yapamadıklarını söyledi. Suriye parasının dolar karşılığında değer kaybettiğini belirten El Şeyh, Türk tüccarlarının paralarını ödemekte zorlandıklarını, bunun karşılığında da kimyon, ananos, balya pamuk, demir hurda gibi ürünlerden vermek istediklerini ifade etti.
Öte yandan nakliyecilik yapan TIR şoförleri ise nakliye ücretlerinin çok düştüğünü belirtti. TIR şoförleri, Mehmet Aşkar ve Mehmet Anlar, 150 km deki, Dörtyol’dan yükledikleri demir ve çimento yükünü Cilvegözü ile Suriye Sınır Kapısı arasında bulunan ara bölgeye boşalttıklarını söyleyerek, “Daha önce ton başına 28 dolara aldığımız yükü şimdi 11-12 dolara götürüyoruz. Para kazanamaz, masrafımızı kurtaramaz hale geldik. Ama yine de boş durmamak için yük alıyoruz. Şoförler de tüccarlarda sıkıntılı günler geçiriyoruz. Ortalama bir haftada boşaltıp geliyoruz. Devletimizden çözüm bekliyoruz” dedi.